God en mens goede buren – Preek Kerstmorgen 25 december 2015 – PG Emmeloord – De Ontmoeting

Thema: God en mens goede buren.

Buren

Toegangspoort tot het oude centrum van het plaatsje Buren in de Gelderse Betuwe.

Aanvangstekst:
Buren binnen wal en poort
doe uw blijdschap veilig duren
gij verneemt hier ’t heilig Woord
dat maakt God en mens tot buren.                      Roel Houwink

Gelezen: Jesaja 52: 7 – 10 en Johannes 1: 1 – 14

Inleiding
Het thema van deze Kerstmorgendienst sluit aan bij ons jaarthema ‘Goede Buren’: God en mens weer goede buren. In het Gelderse plaatsje Buren, ten zuidoosten van de stad Utrecht, in de Betuwe is in de kerk, een steen ingemetseld met deze woorden, een gedichtje:

scannen0022

Zo lezen we traditioneel op Kerstmorgen uit Johannes 1. Waarin we al overdenking en doordenking horen,  over het scheppende Woord van God door de tijden heen – en hoe dat Woord nu op een totaal nieuwe manier op aarde komt – in een mens, in Jezus en over wie Jezus is en voor ons wil zijn.

Lieve mensen en samen hier gemeente van Jezus Christus,
Buren zijn mensen – die niet voor elkaar gekozen hebben en die toch samenleven… En het spreekwoord geeft het belang hiervan heel precies weer: Beter een goede buur dan een beste vriend. WANT… je zult maar in directe nood zijn, dan heb je niks aan een verre vriend – als het gaat om levenreddend handelen.
Natuurlijk kunnen we tegenwoordig met telefoon, skypen of mailen heel wat delen en spreken met verre vrienden. Al is de live-ontmoeting af en toe gezellig, soms zelfs heerlijk: je kunt elkaar écht even in de ogen zien, knuffelen, vasthouden. Zulke ontmoetingen in levende lijve zijn ja noodzakelijk om de echte vriendschap in stand te houden! OM voor blijvende diepgang te zorgen – want dat is toch wat we met een paar goede vrienden hopen te beleven: het kunnen openen en communiceren van hart tot hart! Dat maakt ons tot levendige mensen van vlees en bloed en zijn we niet onbewogen stenen die over elkaar heen rollen.Hopelijk hebben we dat met een paar mensen.

Met het diepe woord van Toon Hermans: Een vriend is iemand die alles van me weet en toch van me houdt. Waar zo mensen vrienden zijn – kan een mens huilen – lachen – leven – en zingen in de gloria! Moge dit vandaag en morgen op dit Kerstfeest gebeuren !! Met familie en vrienden, met kinderen en kleinkinderen en misschien zelfs met uw buren, of mensen uit de straat!!

Met deze ervaringswoorden over goede buren en echte vrienden kom ik bij de kerstboodschap: God en mens worden / zijn weer buren! Het Woord van God is vlees geworden in het mensenkind Jezus. En wij worden uitgenodigd om ons hart te openen voor deze blijde boodschap, van de Hemel op aarde. WÉTEN we ? wat hier onder alle kerstglitter en alle gezelligheid en al het lekkere eten – wéten we, wat met God – hier voor ieder voor ons op het spel staat??

Ik vrees van niet… omdat we grotendeels ‘oude mensen’ zijn. Néé, ik bedoel niet, oud in leeftijdsjaren…! We zijn grotendeels ‘oude mensen’ omdat we niet meer ‘jong van Geest’ zijn!! Oud of jong – we laten ons niet meer zo makkelijk verwonderen. Dat is niet zomaar jammer, maar fataal voor ons geloof in God en daarmee voor onze levensvreugde!!

God is de verkondiging van de onmogelijke mogelijkheid: het wonder, de kans dat het anders loopt dan gedacht, op liefde sterker dan iedere dood. Kerstfeest: de geboorte van Jezus, is de boodschap van een nieuw leven voor jou en voor jou ! Wil jij de deur van je hart hiervoor openen?

Even staat de Westerse wereld stil, ongelofelijk eigenlijk dat zowel gelovig als niet-meer-gelovig of anders-gelovig Kerstfeest viert – ieder op eigen wijze – als een feest van licht, vrede en samen-zijn.

De Kerstboodschap van Johannes drááit om Jezus, als het nieuw gekomen Licht van God, maar gáát over en om ons ! God altijd al met ons bezig als het scheppende Woord is nu gekomen als Mens !! Wil jij je nog door deze boodschap laten verwonderen, laten raken ? Jong van Geest?! – Wacht heel even als u of jij denkt: O maar dat heb ik helemaal niet nodig…! – Weet u dat eerste spreek woord nog dat ik noemde? van: Beter een goede buur dan…?? Het zou kunnen dat er in uw of jouw leven momenten komen dat je God als Goede Buur goed kunt gebruiken – ja zelfs dringend nodig zou kunnen hebben!

Ik mag het proberen uit te leggen.
God en mens weer buren. Ja zelfs Goede Buren!
En het initiatief komt van ‘hiernaast, van hierboven’: van God !! Waar wij ons teruggetrokken hebben – want ja dat is wat wij doen als we ontevreden of ongelukkig zijn – dan trekken wij ons op eigen honk terug. Dan gaan we zitten mokken – en projecteren – dan gaan we de ander de schuld geven van ‘hoe het zo gekomen is’ – met ruzie als gevolg, verschil van mening over de schutting die te hoog of te laag is, of het lawaai van het verjaardagsfeestje dat ons s nachts uit de slaap houdt, de hond die maar steeds blaft, de kinderen die met hun bal de bloemen kapot maken – nou ja je kunt als buren over 101 zaken onenigheid hebben of ruzie krijgen, waarbij je elkaar niet mee gedag zegt…

En wíe maakt het weer goed? Wie nodigt weer uit voor een kopje koffie of op t verjaardagsfeestje komen? Of samen overleggen hoe we een gedeelde schutting zullen neerzetten – of helemaal geen schutting ?? (Als dat eens zou kunnen: een wereld zonder schuttingen…)

Gelukkig zijn er, hoop ik, heel veel – gewone goede buren! die WEL geduld hebben, die WEL wat kunnen incasseren aan harde muziek, of babies die almaar huilen of jouw piano spelen van steeds maar hetzelfde melodietje, die blij zijn met leven in de brouwerij – buren die op je huis passen als je op vakantie gaat, en de tuin nog water geven ook als t nodig is! Goede buren waar je altijd een ei of een pakje boter of wat bloem kunt lenen dat je net tekort komt. Buren die met je meeleven als je verdriet hebt – buren die je huis versieren als je een jubileum te vieren hebt !

Dit is de kerstboodschap: God wil zo’n goede buur voor je zijn, waar je leven in nood is. Waar jouw leven zoekt naar liefde of vrede of vreugde – en je deze in een internetwinkel met een miljoen producten niet kunt kopen….

De Kerstboodschap is dat Jezus die Aanwezigheid, die geestkracht van liefde, vrede en vreugde – dichtbij is!! Als een geschenk.

Wat nodig is, de deur van je harthuis opendoen, en God in Jezus binnenlaten !

Een gedichtje zegt het zo:
VISITE
God ik zou uw stem eens willen horen,
‘k zou bij u aan tafel gaan,
‘k wou dat u bij onze buren was geboren,
dat wij zo maar op visite konden gaan.
Als ik maar eens een hand kon geven
als wij aten van hetzelfde brood.
God wij zouden samen heel gelukkig leven
God ik wacht op u – tot aan mijn dood.

Dit is jouw en mijn verlangen: een tastbare, levende ontmoeting. MAAR DIE IS MOGELIJK! We hoeven niet te wachten tot onze dood!

Jezus heeft het ons voorgeleefd en voor-gedaan wie en hoe God in de omgang tussen mensen is. Hoe God tussen mensen gebeurt! Mensen raakten van Jezus onder de indruk, ja onderste boven!! en volgden Hem, werden vrienden – of vijanden… omdat Hij het opnam voor verschoppelingen.

Nee, Jezus is nooit ergens rustig gaan wonen en een gewone buurman geweest. Hij is MENS geworden, een ware vriend, één en al liefde, rondgaand, mensen die Hij tegenkwam probeerde Hij te helpen, te helen, te genezen, ze weer bij de gemeenschap te brengen – kortom: hun leven en geluk te herstellen!!
NU ZIJN WIJ – met elkaar als gemeenschap – Jezus’ levend lichaam. Na Kerst is de hemel leeg – God leeft, Jezus leeft nu onder ons, in de Geest in ons, tussen ons – wij zijn aan elkaar gegeven en geroepen voor elkaar als Jezus te zijn! Dat is de bedoeling !

Het zou goed kunnen dat wij als Westerse individualistische mensen in 2015 bijna 16, liever niet al te close met onze buren willen zijn. Niet elke dag de buurman of buurvrouw op de thee of koffie willen…

Ik zag laatst een docu (Sunny Bergman) over Ghana, daar weten ze nauwelijks wat het woord ‘individu’ is, ook het woord ‘depressie’ kennen ze niet. Iedereen leeft met elkaar, een dag zonder buren, vrienden of familie – is een dag niet geleefd. Alleen een man zonder kinderen voelde zich minderwaardig en beschaamd.

Juist met het Kerstfeest willen wij samen zijn, niet alleen zijn.

Eenzaam
Vanaf Jezus en zijn ontmoetingen met mensen, snappen we pas goed, de diepe pijn en eenzaamheid en het gevoel van minderwaardigheid van zovelen. Misschien zijn wij binnenkort aan de beurt – we all have to be alone, zingt Carole King. Gezegend ben je… als je dan Jezus kent.

Ontmoeting
God vinden we na Jezus – niet los van mensen, niet los van vluchtelingen, niet los van de miljoenen armen op deze wereld, niet los van alle mensen die ziek zijn, lijden aan pijn of depressie. Waar 2 of 3..

Zing vecht huil bid lach werk en bewonder – u kent het prachtige lied van Ramses Shaffy – ook het slotrefrein ?: Niet zonder ons, niet zonder ons, niet zonder ons !!
God wilde geen God zijn zonder ons – Jezus is overal daar – waar mensen zich met liefde en Geest voor elkaar openen en verbinden ! Amen

Over PrediKantlijn

My name is Bram Bregman. I am a protestant preacher in the Protestantse Gemeente Emmeloord since 1 March 2015 - this is al local church of the PKN: the Protestant Church of the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in preek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie